Celluloid Nights by Cinema Niche: Twin Peaks: Tűz, Jöjj Velem!

2024. november 21. 19:00 - 22:30

Helyszín: Díszterem

Vetítés 35 mm-es kópiáról!

November 21-én egy igazi klasszikussal folytatódik a Cinema Niche Celluloid Nights sorozata. Ezúttal David Lynch egyik legmegosztóbb filmje látható az Uránia dísztermében 35 mm-es kópiáról, a Twin Peaks sorozat kultikus előzményfilmje, a Twin Peaks: Tűz, jöjj velem. 

A sorozattal ellentétben David Lynch ebben a filmben megszabadult a TV formátumból adódó cenzúrától és teljes alkotói szabadsággal tért vissza Washinton állam ködös hegyei és kisvárosainak a világába, hogy elmesélje Laura Palmer (Sheryl Lee) utolsó hét napját, és az egy évvel korábban történt gyilkosság misztikus körülményeit. Gordon Cole FBI főnök, akit maga Lynch játszik, megbízza Chester Desmond ügynököt (Chris Isaac) Theresa Banks gyilkosságának felgöngyölítésével, ez azonban megoldatlanul marad – ekkor lép a színre Dale Cooper ügynök (Kyle MacLachlan), aki intuitív képességével megneszeli, hogy a gyilkos ismét le fog csapni. Így jutunk el Laurahoz, az iskola bálkirálynőjéhez, a tökéletes nő megtestesítőjéhez, akinek vérfagyasztó látomásai és kilengő életmódja hamar árnyat vet az idilli kisvárosi élet hétköznapjaira. Aki látta a sorozatot, sok ismerős alakkal találkozhat, de igazi sztárok is szerepet vállaltak a projektben, így például David Bowie vagy Harry Dean Stanton. Bár Lynch új, a sorozat megszokott stílusától eltérő, horrorisztikusabb hangvételű megközelítését a Twin Peaks világában a kritikusok kezdetben erősen bírálták, az elmúlt 32 év bebizonyította, hogy az alkotói szabadság és az őszinte narratíva nemcsak hatást gyakorol a nézőkre, hanem az alkotást Lynch filmográfiájának kiemelkedő darabjává is emeli.

A kópiát a Nemzeti Filmintézet - Filmarchívum biztosította. 

Jegyár: 3.900 Ft

Rendező: David Lynch

Szereplők: Sherly Lee, Shery Lee, Moira Kelly, Ray Wise, Kyle MacLachlan, Chris Isaac, David Bowie, Harry Dean Stanton, David Lynch

Hírlevél feliratkozás

Met 2024-25

Royal Ballet 2024/25

Exhibition On Screen - 2023

Tájoló mozi

Az Ismeretlen Uránia - kötet

kávéház banner 290x

Uránia Aranykönyv

Hívjon minket +36 1 486-3400 Főoldal Az oldal tetejére

Pénztárnyitás: az első előadás előtt 30 perccel.
Pénztárzárás: az utolsó előadás kezdetét követően 15 perccel.
A kávézó a mozi nyitvatartási idejében tart nyitva.

© Uránia Nemzeti Filmszínház
Az Art-Mozi Egyesület tagmozija

1088 Budapest, Rákóczi út 21.

megközelítés
jegyinformáció
írjon nekünk!
közérdekű adatok
sajtó
Adatvédelmi tájékoztató